Blog

Een voorbeeld.

Vorig jaar mocht ik een tijdje met iemand meelopen op het revalidatie pad na het beroemde virus.
De persoon had enige tijd op de IC gelegen en moest dus echt van 0 weer conditie opbouwen.

Wat mij opviel in onze kennismaking was de enorme boosheid waar deze persoon mee te kampen had. Boos op alles en iedereen maar vooral op zijn lijf dat hem in de steek gelaten had en dat hem dit geintje flikte, terwijl deze persoon in het dagelijks leven, niet rookte, zeer matig met alcohol was, gezond at en drie maal per week sportte en zeker geen zwaar overgewicht had. Kortom hij voldeed niet bepaald aan het plaatje dat zo mooi bij het virus geschetst werd.
En toch was deze persoon op de IC terecht gekomen. Rarara hoe kan dat nou?
Zie je nou wel dat het zomaar iedereen kan treffen.

Eerlijk gezegd vond ik het best een uitdaging om met deze persoon aan het werk te gaan.
Want wat kan je veranderen als iemand alles al “goed” doet.
Bij de eerste Zyto scan kwamen er toch al wat “dingetjes” boven water.
Zo kun je denken dat je over het algemeen heel gezond eet, maar in werkelijkheid viel dat toch best tegen.
Er bleken evengoed behoorlijk veel bewerkte producten naast het groente en fruit in het boodschappenwagentje te verdwijnen, want af en toe iets lekkers moet toch kunnen.
Ja af en toe moet zoiets kunnen, maar wat is af en toe?
Bedenk dat elk bewerkt product z0als koekjes, snackjes, wereldgerechten, zakjes sausmix, vleeswaren en vleesvervangers en ga zo maar door bolwerkjes zijn  van ingrediënten die we kunnen missen als kiespijn.

De persoon in kwestie bleek al voor de virusinfectie, regelmatig wat last te hebben van z’n spijsvertering en daar dan een middeltje voor te slikken zodat hij niet geplaagd werd door het ongemak.
Nu heeft het een toch niets met het ander te maken zou je zo op het eerste gezicht denken in werkelijkheid is het een radertje in het geheel.
Verderop in de scan kwamen verdriet en boosheid naar voren als triggers die de balans verstoorden.
Nou die boosheid was me niet ontgaan, maar dat verdriet had ik zo vanaf de buitenkant niet direct opgemerkt.
Dat verdriet kwam voort uit een scheiding en het weinig zien van de kinderen omdat deze verhuist waren naar de andere kant van het land en het praktisch gezien niet altijd haalbaar was om aan de bezoekregeling vast te houden of na te komen.
Hij had daar  begrip voor, maar pijn deed het wel en tja dat is niet iets waar je het met je vrienden na het sporten even gezellig over gaat hebben.

Maar als je nu weet vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde dat verdriet zich nestelt in de longen dan kun je misschien zomaar een puzzelstukje op z’n plaats leggen.
Boosheid kiest de lever uit als plek om zich te vestigen.
En de geïrriteerde maag kan met verteringsproblemen te maken hebben. En dat kan voortkomen uit voeding.
Want al het bewerkte voedsel dat wij dagelijks naar binnen schuiven is echt niet alleen lang houdbaar in de verpakking in de supermarkt, ook ons spijsverteringsstelsel moet daar enorm zijn best voor doen om dat te kunnen verteren. En dat kost heel veel energie.
Maar iets anders waar we niet bij stilstaan is dat er vaak nog wel meer dingen zijn die we niet kunnen verteren. In dit geval de omgangsregeling die stroefjes verliep
Als je het vanaf die kant bekijkt dan kun je misschien begrijpen dat “iets” soms een hele andere oorzaak kan hebben.

Dan snap je wellicht ook dat sommige mensen die geconfronteerd zijn geweest met een heftige gebeurtenis of een levensbedreigende ziekte hun leven totaal over een andere boeg gooien.
Dat ze vanaf dat moment meer in het leven gaan staan en hun aandacht gaan geven aan andere zaken dan voorheen.
Ze veranderen iets aan de kwaliteit van hun leven.
Wat is voor jou belangrijk, waar wordt jij gelukkig van.

We hebben allemaal geleerd dat je iets over moet hebben voor een ander en het liefst meer dan je kan geven.
Maar als puntje bij het paaltje komt, leer je in een vliegtuig dat je toch eerst jezelf moet helpen alvorens je een ander te hulp schiet.
Iets over hebben voor een ander, altijd klaar staan, altijd vol begrip een stapje terug doen om die ander niet te kwetsen, het zijn prachtige eigenschappen maar er schuilt een grote adder onder het gras, dat werkt alleen maar als de balans oké is.

Even terug naar de persoon wie ik mocht begeleiden.
We hebben gekozen voor een serie Raindrop massages om het lichaam een zetje in de goede richting te geven. De Raindrop oliën zijn heerlijk ter ondersteuning van de luchtwegen. Zoals je ziet spreek ik van ondersteuning en niet van genezing. Ik ben geen arts en zal ook zeker niet op die stoel plaats nemen.
Naast de Raindrop massages en de Zyto Balance Scan hebben we de Feelings kit ingezet om wat dieper in te gaan op het verdriet en de boosheid.
De oliën uit de Feelingskit kunnen namelijk heel goed helpen om dieper verscholen emoties naar de oppervlakte te brengen.
Het werkt altijd en je zit direct op het goede spoor.
En op het moment dat je onderliggende zaken aan kunt pakken (en dat was in dit geval niet mijn specialisme, maar dan kijken we naar wat andere mogelijkheden kunnen zijn) dan ontstaat er letterlijk meer ruimte, in dit geval ademruimte.
We zijn er een poosje mee onderweg geweest. Maar voor nu kunnen we zeggen dat we geslaagd zijn in de aanpak.

Dat is ook zoiets wat wij maar niet willen accepteren. Dat iets tijd kost.
Ziek worden komt ons altijd erg slecht uit, en het moet ons vooral niet belemmeren in de dagelijkse gang van zaken. En na een week maximaal twee weken dan moet alles het liefst weer bij het oude zijn.
Zo werkt het helaas niet altijd.
Ziek zijn/worden is altijd het gevolg van het negeren van de seintjes die je lijf geeft. Vaak al veel langere tijd, maar wij zijn experts geworden in het onderdrukken en negeren van die seintjes.
En soms krijgen we daar op niet mis te verstane wijze de rekening voor gepresenteerd.

Je kunt niet alles in het leven voorkomen, je kunt wel je best doen om het zo goed mogelijk te doen.
Waar te beginnen?
Zoals met alles bij het begin en met overzichtelijke stappen.
Ik kan je helpen om de richting te kiezen, jij loopt je eigen weg, maar je hoeft het niet in je eentje te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.